Насловна Друштво Васпитачице фочанског вртића поручиле: Корони ће да одзвони, само будимо одговорни

Васпитачице фочанског вртића поручиле: Корони ће да одзвони, само будимо одговорни

3.4 C
Foča

Васпитачице Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ одиграле су и снимиле занимљиву представу „Како се лијечи корона“, коју су поставиле на Фејсбук страницу вртића, а у којој на поучан и дјеци близак начин, кроз стихове, говоре о опасностима овог вируса и начинима заштите.

„Једног лијепог мартовског дана, стиже нам непозван гост чак из далеке  Кине и Милана. Вијест се проширила на сва звона, у нашу земљу стигао је вирус звани корона. И није битно да ли имаш година 70, 50 или 15, за све је опасан ковид 19“, почиње причу о вирусу васпитачица Радијана у улози наратора.

У уводу,  она напомиње да „пажњу короне нећемо привући једино ако останемо кући“, а затим причу лоцира у круг породице у којој сестре Луција и Ана, у чијим улогама су васпитачице Јелена и Маријана, тог дана „не иду у вртић, али кући гледају цртић“.

А уз цртић, мама, коју тумачи васпитачица Сања,  учи их да распремају и чисте кућу  „тако да ништа више неће бити исто, све ће да буде сложено и чисто, јер преко нечистоће, ципела и ђона у кућу може да уђе корона“.

Дјеца су послушна, па кажу „да ће кућа сва да блиста, колико ће бити чиста“.

Након чишћења куће, на ред долази припремање хране, а пошто је „корона права злоћа, може да се побиједи само уз доста поврћа и воћа“.

„Треба нам пуно витамина, јер сада је приоритет да имамо јак имунитет“, каже мама.

Осим чисте куће и здраве хране, важна је лична хигијена, па васпитачице поручују; „Да корона не би дошла до нашег стана, битно је да перемо руке више пута у току дана“.

Из Вртића не заборављају да укажу и на потребу ношења заштитних маски и рукавица јер „носећи то људи пазе да се не заразе, док причају, кашљу или кишу, тако пазе да други људи то не удишу“.

За крај истичу да дјеца сада не излазе често вани да би се тако чувале баке и деке уз поруку  „вирусу ће брзо да одзвони, али врло је битно да будемо одговорни“.

Сценарио за представу написала је васпитачица Сања Продановић која је глумила маму.

„Идеја се родила из ове ситуације. Кроз ову представу, хтјела сам да ту ситуацију што вишем приближим дјеци, јер њима можда баш и није јасно зашто одједном не могу да излазе напоље у оној мјери као раније и да укажем шта је битно што треба да знају и раде. Основна порука је да будемо одговорни“, каже Продановићева.

Васпитачица Радијана Дукић истиче да је снимање било забавно и да су сви уживали.

„Посао васпитача је и да морамо да знамо и да глумимо. Надам се да смо малишанима и родитељима послали јасну и гласну поруку“, рекла је Дукићева.

Васпитачица Јелена Милошевић, у улози дјевојчице Ане, рекла је да су настојали да на једноставан начин дјеци објасне како да се заштите од вируса, док васпитачица Маријана Вуковић, у улози Луције, напомиње да је дјеци највећи проблем што не могу да излазе много вани, па су настојали да им покажу како могу помоћи родитељима док су у кући.

Вртић Чика Јова Змај није прекидао рад, али тек мали број дјеце ових дана борави у тој установи.

Сви они који су кући добијају разне задатке, које путем друштвених мрежа заједно раде са васпитачицама.

Тако је на ред дошло и плетење вјенчића за православни празник Цвијети.

„То је веома радостан празник за дјецу, када се израђују вјенчићи и украшавају цвијећем, па смо им припремили занимљиву радионицу“, каже васпитачица Драгана Пљеваљчић.

Директор Вртића „Чика Јова Змај“ Слађана Владичић каже да су одлучили да направе програм „Чика Јовина шарена седмица“ који емитују путем Фејсбука, да би дјеци вријеме у кући учинили што занимљивијим.

„Остварујемо интеракцију, тако што они извршавају радове који им се задају и шаљу нам фотографије својих активности“, рекла је Владичићева.

Посљедњи текстови

У петак позоришна представа о Милунки Савић

Глумица Весна Станковић извешће на сцени Градског позоришта у Фочи у петак, 21. јануара у 19.00 часова монодраму „Милунка“ београдског театра „Балкан...

Стонотенисери играли у част Драгана Зечевића Зеке

Стонотенски клуб Перућица организовао је у Спортској сали „Партизан“,   осми Меморијални турнир Драган Зечевић Зека, на којем су се стонотенисери такмичили у...

Зимски вашар – манифестација која одушевљава Фочаке свих генерација

Слатке и слане делиције, палачинци, кокице, пецива, бакини колачи и чоколадни сладоледи само су неки од посластица који су се нашли на...

Православна Нова година дочекана на Градском тргу

Уз топле напитке и музику са разгласа Фочаци су на Тргу краља Петра дочекали Нову годину по Јулијанском календару.

Дародавци из aуто-праонице „Славица“ пакетићима обрадовали фочанске малишане

Како би увеличали празничну атмосферу у Фочи и оживјели дух прославе Православне нове године, дародавци из Самоуслужне ауто-праонице „Славица“ синоћ су на...