Header
ДРУШТВО

Посвећеношћу, трудом и залагањем три Фочанке завриједиле Светосавску награду

06.02.2024 | 15:58
Посвећеношћу, трудом и залагањем три Фочанке завриједиле Светосавску награду

Међу 45 награђених, три просвјетна радника из Фоче овогодишњи су добитници Светосавске награде, признања које додјељује Министарство просвјете и културе Републике Српске за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања дјеце и ученика. То су Милена Вуковић и Катарина Вучен, учитељице Основне школе „Веселин Маслеша“ и Сања Продановић, васпитачица у Дјечијем вртићу „Чика Јова Змај“.

Једна од добитница Светосавске награде је Милена Вуковић, професор разредне наставе у ОШ „Веселин Маслеша“. Активним радом, трудом и залагањем, ваннаставним активностима кроз секције и међународна такмичења са ученицима, она је изградила сопствени педагошки и методички приступ.

Поред наставе у школи, Вуковићева је била члан стручног тима за иновирани план и програм и учесник у организацији наставног плана и програма за прве разреде у Републици Српској. Радно искуство је обогатила и као наставник предшколског васпитања у вртићу „Чика Јова Змај“, гдје је радила 13 година.

Њен принцип је да сваком дјетету треба посебно прићи јер се сви разликују и имају другачија запажања и схватања.

-Свако дијете је индивидуа са личним интелектуалним и емоционалним карактеристикама. Њихове способности и интересовања требамо открити, прилагодити и стварати тимски дух у учионици. Без тог тимског духа тешко се нешто може постићи. Ученицима се мора пружити љубав и пажња јер то није само позив већ живот који живите-прича Вуковићева.

Савремене технологије имају предности и мане, првенствено што дјеца данас на много начина могу да их користе па је неопходно пажљиво одредити шта је за њих корисно, а шта штетно.

-Својим личним примјером требамо показати предности и мане друштва и окружења у којем смо тренутно. Све оно што нам је доступно искористити на прави начин. Дјеца упијају све оно што их окружује. Родитељ-наставник-ученик чине златни троугао, и ако смо у једној доброј интеграцији, можемо очекивати боље резултате-истиче Вуковићева, додајући да се треба исцрпити из дјеце све што је позитивно како би се усмјерила према својим циљевима.

Вуковићева наглашава да поштује традиционални рад али и користи све иновативне методе које прилагођава одјељењу и сваком ученику посебно.  

Ова професорица разредне наставе се константно стручно усавршава, похађа семинаре и научне скупове. Сматра да увијек има мјеста за напредак и да сваку прилику за то треба искористити.

И Катарина Вучен, учитељица ОШ „Веселин Маслеша“ добитница је Светосавске награде што за њу представља врхунац каријере. Квалитет њеног рада је потврђен и раније када је проглашена за најиновативнијег учитеља у БиХ. Посвећеност послу, разноврсне методе које примјењује у настави, истрајност у стручном усавршавању красе ову учитељицу.

Каже да није лако задовољити све критеријуме које подразумијева конкурс те награде. 

-То значи да сте радили квалитетно у настави, да сте били ментори својим ученицима који су освајали награде на републичким такмичењима, да сте објавили ауторске уџбенике, да примјењујете активно, стваралачко учење, те да посједујете креативност и примјењујете иновативност у свом раду-каже Вучен.

Вучен сматра да је немогуће остати у оквиру традиционалне наставе, те да је потребно користити све предности новог времена.

-Иде се ка циљу да се направе квалитетни, добри људи, дјеца која ће имати функционално знање. У свему томе нам је олакшица техника и технологија у настави. Да бисмо то квалитетно примјењивали, дјеци морамо указивати на опасности и у свакодневном животу и на интернету. Указујемо им да дигитални уређаји нису само средства за приступ друштвеним мрежама већ савремени начини да се стекну квалитетна знања и да при том коришћењу остану безбједни-објашњава Вучен.

Она процјењује да основно образовање у Српској прати трендове и да се креирају нови наставни планови.

-Настојимо да вратимо, првенствено, ту васпитну компоненту, да се наставницима укаже поштовање, даје већи значај у друштву и да се призна њихов рад, па ћемо и ми бити још бољи. Активним и другим методама наставник може владати одјељењем од 25 ученика и квалитетно образовати дјецу. Препознајемо дјецу, видимо коме треба више времена и коме треба индивидуални приступ-каже учитељица Вучен.

Подсјећа да је сарадња са родитељима јако важна јер у тој комуникацији се сазнаје да ли је дјетету потребна додатна пажња и приступ, након чега учитељ препознаје које методе треба примијенити да би ученици усвојили знање у што већем проценту.

Васпитачица у фочанском Дјечијем вртићу „Чика Јова Змај“ Сања Продановић једна је од седам добитника Светосавске награде у области предшколског васпитања и образовања за прошлу годину. Иза ње је десетогодишњи предан рад, труд и залагање у раду са најмлађима.

Недавно додијељено признање које се, каже, добија једном у животу круна је досадашњег рада и потврда да у истом смјеру треба наставити и убудуће.

Поносна је што су Светосавском наградом, уз васпитно-образовни рад са дјецом, вредновани и бројни пројекти у којима је учествовала, дугогодишње стручно усавршавање, писање стручних радова и приручника намијењених колегама широм Српске. 

-Кад се ради са дјецом овог узраста сваки пројекат је веома важан, јер је циљ да се код дјеце развију одређене способности, вјештине и навике. У посљедњих 10 година реализовали смо многе пројекте, кроз које смо мијењали концепцију рада вртића-рекла је Продановићева.

Посвећеним радом заједно са осталим колегама допринијела је и да фочански вртић постане синоним здравог и сигурног окружења за најмлађе.

-Захваљујући пројекту „Школе и вртићи пријатељи правилне исхране“, те низу активности раније смо добили признање за промоцију здравља и здравих животних стилова. Ту је и пројекат „Од маште до баште“ кроз који дјеца имају прилику да узгајају разноврсно поврће, да прате развој биљака од сјемена до плода који касније користимо за кулинарске радионице и припрему оброка за сву дјецу у вртићу-рекла је Продановићева.

Светосавску награду заслужила је, између осталог, и осмишљавањем предшколске праксе „Змајеви извиђачи“, чији је циљ враћање дјеце природи и природе дјеци.

Коаутор је приручника за примјену асистивних технологија, иновативне методе која се посљедњих година у Републици Српској успјешно примјењује у раду са дјецом са сметњама у развоју. Стечено знање на бројним стручним семинарима и обукама радо дијели са осталим колегама широм Српске.

-Колега Милош Џоковић и ја смо имали прилику да обучавамо више од 200 васпитно-образовних радника у Републици Српској. Сви су одушевљени асистивним технологијама, конкретно „Бордмејкером седам“, за који смо их обучавали-рекла је Продановићева.

Младим колегама који су посао васпитача одабрали као животни позив савјетује да га не обављају само током осмочасовног радног времена, већ да га живе и када се смјена заврши. Да у раду примјењују различите методе и технике, показују емпатију према дјеци, буду посвећени и надахнути.

Из љубави и страсти према путу којим су кренули проистећи ће и резултати, поручила је Продановићева.

 

Новинар: Владимир Пантовић, Дејан Мандић


SHARE: