Header
ДРУШТВО

Петровдански црквено-народни сабор у Ријеци Челебићкој

10.07.2024 | 12:05
Петровдански црквено-народни сабор у Ријеци Челебићкој

У Ријеци Челебићкој на Петровдан, 12. јула, биће одржан црквено-народни сабор. Претходно ће у Цркви Светог Николе, једној од најстаријих православних светиња на подручју Фоче, бити служена света литургија.

Прослава великог празника посвећеног Светим апостолима Петру и Павлу почеће у 9.00 часова светом литургијом. Услиједиће свечана литија око храма, трпеза љубави и народно весеље у порти цркве.

Парох тетимски Милош Јањић позвао је вјерни народ да дође на молитвено сабрање и петровданско славље у Ријеку Челебићку, којим се завршава Петровски пост.

-Да вратимо живот у челебићки крај, да се окупимо и заједнички помолимо Господу Богу да се народ врати у своја села-поручио је јереј Јањић.

Овакви сабори и окупљања вјерника, нарочито у крајевима које су бројни напустили, каже, од великог су значаја за цркву и обнову живота на овом простору.

-То је много важно да бисмо одржали цркву, а црква је народ. Не може литургија да буде без народа. Каже се ако је двоје или троје сабрано у име Господње, ту је и Господ. Не може свештеник сам да служи литургију. Славећи Бога има људи који су константно ту да подрже тај труд, да учествују у литургији и враћању живота у Челебићима-рекао је парох тетимски.

Радује га што млади поријеклом из челебићког краја показују љубав према завичају. Иако ту не живе, каже, обилазе имања, што улива наду за повратак људи у села.

-У Челебићима, Ријеци Челебићкој, Мештревцу, Заваиту и осталим селима углавном живи старије становништво и кад неко умре, такорећи, кућа се закључава. Али се њихови потомци, дјеца и унучад враћају, одржавају своја имања, дворишта, ливаде, што охрабрује за даљи живот овог краја-рекао је Јањић.

Црква Светог Николе у Ријеци Челебићкој, у народу позната и као Шклопотница, по истоименој оближњој ријеци, национални је споменик БиХ. Уз Цркву Успења Пресвете Богородице на Лућу, у селу Попи, једна је од двије најстарије православне богомоље у општини Фоча.

Обје цркве изграђене су између 1831. и 1834. године.

У порти Цркве Светог Николе налази се пет храстова старих више стотина година, који су такође под заштитом.

Новинар: Дејан Мандић


SHARE: