Насловна Друштво Vlada Srpske i Savjet ministara BiH grade put uz Taru

Vlada Srpske i Savjet ministara BiH grade put uz Taru

25.3 C
Foča

Izgradnja makadamskog puta desnom obalom rijeke Tare počeće na proljeće, dogovoreno je danas u Foči na sastanku ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića i trgovine i turizma Srpske Predraga Gluhakovića sa rukovodstvom opštine.
Na sastanku je istaknuto da je projektna dokumentacija pripremljena i da će izgradnja makadamskog puta, prema procjenama, koštati oko 1,5 miliona KM.

Gluhaković je rekao da je rafting turistički brend Srpske, te da će izgradnja puta uz Taru omogućiti razvoj turizma u ovom dijelu Srpske.

“Nadam se da ćemo zaokružiti naš turistički proizvod od Nacionalnog parka `Sutjeska` do Andrićgrada u Višegradu”, istakao je Gluhaković.
ministri
Šarović je istakao da će Savjet ministara BiH podržati ovaj projekat ustupanjem mehanizacije Oružanih snaga, ali i finansijski, što je predviđeno budžetskim planom za iduću godinu.

“Zajednički možemo da dostignemo ovaj cilj kojim ćemo otkriti i otvoriti Taru kao našu rijeku”, naglasio je Šarović i dodao da put ima mnogo širi značaj od lokalnog.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da su različiti nivoi vlasti prepoznali dobru ideju i da će je rado podržati.

“Ministarstvo na čijem sam čelu razmotriće ovu ideju malo detaljnije i sigurno će se uključiti u njenu realizaciju”, obećao je Trninić.

On je naveo da je Vlada Republike Srpske u ovoj godini uložila 1,5 miliona KM u proširenje kritičnih dionica na magistralnom putu Foča – Šćepan Polje, te da će ovu neuslovnu magistralu uvrstiti u plan rada i u narednoj godini.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da će put omogućiti brži razvoj turizma, jer turisti više neće morati da prelaze na crnogorsku stranu Tare da bi stigli do polazne tačke za rafting.
opstinari
“Predstoji nam da završimo eksproprijaciju zemljišta i da počnemo sa realizacijom, koju smo planirali ne na principu tržišne ekonomije, već učešćem svih koji mogu pomoći, od Oružanih snaga do svih ovih ministarstava. Tako će investicija biti mnogo manja nego kada bi se raspisao tender”, rekao je Mašić.

Na sastanku je istaknuto da bi se izgradnjom puta desnom obale Tare izbjegle komplikacije sa kojima se suočavaju rafteri i turisti prilikom prelaska granice na Šćepan Polju.

Put će, ističu u opštini, biti i podstrek povratku seoskog stanovništva na imanja na tom području, da se bave poljoprivredom koja bi se oslanjala na rafting.

 

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...