Насловна Друштво Vrtić “Čika Jova Zmaj”: Izložba “Igračke u vremenu”

Vrtić “Čika Jova Zmaj”: Izložba “Igračke u vremenu”

28 C
Foča

Izložbom starih igračaka, koja je sinoć otvorena u Centru za kulturu i informisanje, u Foči je počelo obilježavanje 50 godina od osnivanja Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj”.

Stariji Fočaci mogli su da se prisjete svog djetinjstva, a oni mlađi da vide kako su izgledale igračke sa kojima su odrastali njihovi roditelji.

Veliki broj različitih lutaka, među kojima se posebno izdavaja velika italijanska lutka, koja je u Foču stigla još šezdesetih godina prošlog vijeka, autići, gumene životinje, drvene sanke – ligure, praćka, luk i strijela, neki su od eksponata izložbe.
Izlozba-web
Kustos u penziji Dragica Ćurčić, koja je učestvovala u organizaciji ove neobične postavke, rekla je da se sve do šezdesetih godina igračke u Foči nisu mogle kupiti, pa su se pravile od drveta, gline i krpe, a djeca su se igrala klisa, oraha i kupe, sa lukom i strijelom, loptom krpenjačom, a umjesto klikera sa kamenčićima.

“Tek kada je u Splitu 1962. godine izgrađena Fabrika igračaka `Jugoplastika`, počele su širom Jugoslavije da se otvaraju njene prodavnice, pa i u Foči i to u Prijekoj čaršiji. Tada su pogotovo bile interesantne životinje i Diznijevi junaci, a već sedamdesetih godina mogle su se kupiti metalne igračke na navijanje, koje su bile jako neobične”, podsjetila je Ćurčićeva.

Ona je dodala da su danas igračke mnogo dostupnije, pa im se djeca sve rjeđe raduju.

Direktor vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić rekla je da su u organizaciji izložbe veliku pomoć imali od sugrađana, ali i od prijatelja iz Goražda, Čajniča i Sarajeva odakle su, takođe, stizale stare igračke.

“Ovo je lijepa ideja kojom smo htjeli da ukažemo na jedan civlizacijski tok”, rekla je Vladičićeva.

Proslava jubileja biće nastavljena danas u 11.00 časova svečanom akademijom u Centru za kulturu i informisanje, na kojoj će biti prikazan film i promovisana monografija o istorijatu vrtića.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...