Насловна Друштво Vrtić “Čika Jova Zmaj”: Izložba “Igračke u vremenu”

Vrtić “Čika Jova Zmaj”: Izložba “Igračke u vremenu”

12.9 C
Foča

Izložbom starih igračaka, koja je sinoć otvorena u Centru za kulturu i informisanje, u Foči je počelo obilježavanje 50 godina od osnivanja Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj”.

Stariji Fočaci mogli su da se prisjete svog djetinjstva, a oni mlađi da vide kako su izgledale igračke sa kojima su odrastali njihovi roditelji.

Veliki broj različitih lutaka, među kojima se posebno izdavaja velika italijanska lutka, koja je u Foču stigla još šezdesetih godina prošlog vijeka, autići, gumene životinje, drvene sanke – ligure, praćka, luk i strijela, neki su od eksponata izložbe.
Izlozba-web
Kustos u penziji Dragica Ćurčić, koja je učestvovala u organizaciji ove neobične postavke, rekla je da se sve do šezdesetih godina igračke u Foči nisu mogle kupiti, pa su se pravile od drveta, gline i krpe, a djeca su se igrala klisa, oraha i kupe, sa lukom i strijelom, loptom krpenjačom, a umjesto klikera sa kamenčićima.

“Tek kada je u Splitu 1962. godine izgrađena Fabrika igračaka `Jugoplastika`, počele su širom Jugoslavije da se otvaraju njene prodavnice, pa i u Foči i to u Prijekoj čaršiji. Tada su pogotovo bile interesantne životinje i Diznijevi junaci, a već sedamdesetih godina mogle su se kupiti metalne igračke na navijanje, koje su bile jako neobične”, podsjetila je Ćurčićeva.

Ona je dodala da su danas igračke mnogo dostupnije, pa im se djeca sve rjeđe raduju.

Direktor vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić rekla je da su u organizaciji izložbe veliku pomoć imali od sugrađana, ali i od prijatelja iz Goražda, Čajniča i Sarajeva odakle su, takođe, stizale stare igračke.

“Ovo je lijepa ideja kojom smo htjeli da ukažemo na jedan civlizacijski tok”, rekla je Vladičićeva.

Proslava jubileja biće nastavljena danas u 11.00 časova svečanom akademijom u Centru za kulturu i informisanje, na kojoj će biti prikazan film i promovisana monografija o istorijatu vrtića.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...