Naslovna Društvo "Vučja stopa": Četiri godine uzastopno pokoravaju Alpe

“Vučja stopa”: Četiri godine uzastopno pokoravaju Alpe

16 C
Foča

Članovi Planinarsko-speleološkog društva „Vučja stopa“ uputili su se iz Foče na veliki pohod na najviši planinski masiv u Evropi u namjeri da osvoje preostale zahtjevne vrhove Alpskog regiona. Šestočlana ekipa, koju čine Vladimir Smrekić, Ognjen Matović, Mladen Matović, Milanko Vuković, Igor Rašević i Marko Ikonić, u svom novom pohodu planira da osvoji slovenački Jalovec na 2645 metara nadmorske visine, austrijski Grosglokner na 3798 metara nadmorske visine, a potom njemački atraktivni Cugšpic na 2 962 metra iznad mora.

Nakon što su prethodnih godina u svoj planinarski dnevnik upisali uspone na najviši vrh Julijskih Alpa i Slovenije – Triglav, na 3.862 metara, zatim vrh Alpa Mon Blan, visok 4.810 metara, najviši vrh Italije Grand Paradizo koji se nalazi na 4 061 metar iznad mora, te švajcarske vrhove Brajthorn (4165) i Materhorn (4478), fočanskim zaljubljenicima u prirodu i planinarenje preostalo je još nekoliko planinskih vrhova kako bi zaokružili priču zvanu “alpska formacija”. Psihofizički smo spremni za ono što dolazi, kaže potpredsjednik Društva Vladimir Smrekić dok objašnjava zahtjevnu rutu.

-Prvi naš cilj jeste slovenački Jalovec koji planiramo osvojiti u ponedjeljak, zaštitno lice planina Slovenije, kako ga popularno nazivaju planinari. Nakon toga selimo se u Tirolske Alpe, tu ćemo ostati nekih dva do tri dana i pokoriti Grosglokner najviši vrh Austrije i jedan od najljepših predjela Alpa, da bismo se spremno upustili u osvajanje najvišeg vrha Njemačke, Cugšpic. Ovo nam je već četvrta godina uzastopno da idemo na Alpe, a preostali su nam samo Austrija i Njemačka kako bismo kompletirali sve zemlje Evrope na kojima se proteže ovaj planinski masiv-ispričao je Smrekić.

Među planinarima ove godine našao se i student šeste godine Medicine u Foči,  Marko Ikonić iz Bijeljine.

-Aktivan sam član “Vučje stope”, za sve ovo opredijelio sam se iz velike ljubavi prema planinarenju, prirodi. Prvi put pohodim Alpe, spreman sam, čelična volja i ljubav su presudni-rekao je Ikonić.

pohod vucja stopa

Da bi zaokružili izazovnu avanturu mladim planinarima biće potrebno desetak dana, pod uslovom da ih posluže vremenske prilike. Osim što pruža jedinstven doživljaj, pohod na Alpe predstavlja zahtjevnu aktivnost za koju je potreban visok nivo psiho-fizičke spremnosti, iskustvo, znanje i kvalitetna oprema kako bi se uspješno prevazišle alpske strmine.

-Neophodno je posjedovati dobru opremu prilagođenu tim uslovima s obzirom da je riječ o ekstremnim vrhovima, vremenske prilike se mijenjaju i nikada se ne zna kakve će da budu. Desi se da se promijene četiri godišnja doba u danu. Bez znanja, tehnike, iskustva ne treba kretati, ali mi se godinu dana pripremamo za ovakve pohode. Iskustvo i pravilna aklimatizacija su ključni za ovakve pohode-kaže Ognjen Matović, predsjednik “Vučje stope”.

20190713_111537

Višemjesečni treninzi, uvježbavanje kondicije, osvajanje planinskih vrhova širom regiona, jaka volja i snaga, mentalna spremnost-sve ovo je dio recepta sa kojim je “Vučja stopa” krenula u svoj novi pohod. Svjesni su da je u ekstremnim uslovima velikih visina mnogo toga u nadležnosti planine, a ne planinara. Prethodno iskustvo koje nose sa Alpa dobro ih je naučilo da poštuju pravila planine i činjenicu da je čovjek u odnosu na prirodne sile i fenomene nemoćan i mali.

-Ipak emocija koja vas preplavi kada osvojite te vrhove je neponovljiva, sve nedoumice koje imate do tada nestanu, jednostavno to je momenat u kojem čovjek nadjača samog sebe. Nama su i dalje najuzbudljviiji ostali Mon Blan i Materhorn, strašni udari vjetra, snijeg, kolone ljudi koji se vraćaju, hod po ivici stijena, ali momenat kada ste na vrhu kao da ste na vrhu svijeta-pričaju planinari.

Članovima “Vučje stope” novčanu i drugu podršku i ove godine pružili su Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, Opština Foča i brojni lokalni preduzetnici.

Poslednji tekstovi

Devet novozaraženih u Foči

U posljednja 24 časa u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 580 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 119 osoba, saopšteno...

Sutjeska dočekuje Slogu na startu Prve lige Republike Srpske

Na otvaranju Prve lige Republike Srpske, koja bi trebalo da počne 8. avgusta, fudbaleri Sutjeske na svom terenu sastaće se sa dobojskom...

Odobrena sredstva IRB-a za rekonstrukciju Doma zdravlja Foča

Vlada Republike Srpske odobrila je opštini Foča 86.738 maraka za rekonstrukciju i sanaciju zgrade fočanskog Doma zdravlja. Opština Foča...

„Tračak nade“: Donirana oprema za poboljšanje sposobnosti osoba sa poteškoćama

Zahvaljujući njemačkoj nevladinoj organizaciji ASB, Udruženje „Tračak nade“ Foča dobilo je opremu, koju će koristiti osobe sa invaliditetom, a koja služi da...

Krivične prijave za one koji ne poštuju mjere zaštite od korone

Sa današnje sjednice Opštinskog štaba za vanredne situacije u Foči poručeno je da će opštinska inspekcija uz asistenciju policije pojačati nadzor kućne...