Насловна Друштво Za rekonstrukciju centralne zgrade Bolnice dva miliona maraka

Za rekonstrukciju centralne zgrade Bolnice dva miliona maraka

-2.4 C
Foča

Univerzitetska bolnica Foča učestvuje u projektu energetske efikasnosti, koji finansira Svjetska banka, a u okviru prve faze projekta radiće se kompletna rekonstrukcija centralne zgrade bolnice. Druga faza, u kojoj bi se rekonstruisali ostali paviljoni bolnice, očekuje se naredne godine.

Projekat energetske efikasnosti kojim će se osavremeniti Univerzitetska bolnica u Foči izuzetno doprinosi kako razvoju ove ustanove, tako i boljoj usluzi za sve pacijente koji se liječe u Foči, a njih je u prošloj godini bilo više od 12.000 iz svih krajeva Republike Srpske. Centralna zgrada bolnice sagrađena je 1957. godine. Do danas u njoj su rađeni manji građevinski zahvati, a u okviru projekta energetske efikasnosti, čija je vrijednost oko dva miliona maraka i najveća je investicija u infrastukturu, uradiće se njena kompletna rekonstukcija.

„U okviru ovog projekta u centralnoj zgradi će se zamijeniti kompletan sistem grijanja i kotlovnica, nakon čega će se zgrada grijati na pelet. Na zgradu ćemo staviti novi krov, jer sa ravnim krovom koji postoji imamo loša iskustva. Takođe, zamjeniće se stolarija i staviti nova fasada. Tako će zgrada biti kompletno renovirana“, rekao je direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić.

bolnica-2

Vlada RS je preuzela sredstva od Svjetske banke koje je rasporedila za zdravstvo i obrazovanje. Univerzitetska bolnica je jedna od tri zdravstvene ustanove u Srpskoj koje učestvuju u projektu. Marić dodaje da je fočanska bolnica dobila najveći finansijski iznos, te da u narednoj godini očekuje drugu fazu projekta, u okviru koje će biti rekonstruisani ostali paviljoni: „Ostaju nam još četiri paviljona a njihovu rekonstrukciju očekujemo naredne godine u drugoj fazi, jer se i ostale zgrade griju na ugalj. Treća faza biće rekonstrukcija Medicinskog fakulteta, nakon čega će krug Univerzitetske bolnice dobiti potpuno novi izgled“, ističe Marić koji dodaje da je bolnica veliki potrošač uglja, te da šljaka ekološki narušava obalu Drine ali i krug ove ustanove.

Marić smatra da je dobrim radom ova zdravstvena ustanova preuzela vodeću poziciju u istočnom dijelu Republike Srpske, te da je to od izuzetnog značaja za opštinu Foča: „Budžet naše zdravstvene ustanove veći je od budžeta lokalne zajednice, a to smo postigli dobrim radom kojim smo privukli veliki broj pacijenata iz čitave Republike Srpske. Nije samo taj odnos prema pacijentima tome doprinio, već i stručnost ljekara. Svaki dan uvodimo nove procedure i radimo nove operativne zahvate koji su na visokom nivou, što je na sreću svih građana naše opštine“, zaključio je Marić.

Memorandum o razumijevanju juče su u Vladi Republike Srpske potpisali načelnici svih opština koje su uključene u projekat energetske efikasnosti, direktori ustanova koje su dobile finansijska sredstva, te ministri građevinarstva i ekologije, zdravstva i obrazovanja.

Посљедњи текстови

У петак позоришна представа о Милунки Савић

Глумица Весна Станковић извешће на сцени Градског позоришта у Фочи у петак, 21. јануара у 19.00 часова монодраму „Милунка“ београдског театра „Балкан...

Стонотенисери играли у част Драгана Зечевића Зеке

Стонотенски клуб Перућица организовао је у Спортској сали „Партизан“,   осми Меморијални турнир Драган Зечевић Зека, на којем су се стонотенисери такмичили у...

Зимски вашар – манифестација која одушевљава Фочаке свих генерација

Слатке и слане делиције, палачинци, кокице, пецива, бакини колачи и чоколадни сладоледи само су неки од посластица који су се нашли на...

Православна Нова година дочекана на Градском тргу

Уз топле напитке и музику са разгласа Фочаци су на Тргу краља Петра дочекали Нову годину по Јулијанском календару.

Дародавци из aуто-праонице „Славица“ пакетићима обрадовали фочанске малишане

Како би увеличали празничну атмосферу у Фочи и оживјели дух прославе Православне нове године, дародавци из Самоуслужне ауто-праонице „Славица“ синоћ су на...