Насловна Друштво Za rekonstrukciju centralne zgrade Bolnice dva miliona maraka

Za rekonstrukciju centralne zgrade Bolnice dva miliona maraka

17.8 C
Foča

Univerzitetska bolnica Foča učestvuje u projektu energetske efikasnosti, koji finansira Svjetska banka, a u okviru prve faze projekta radiće se kompletna rekonstrukcija centralne zgrade bolnice. Druga faza, u kojoj bi se rekonstruisali ostali paviljoni bolnice, očekuje se naredne godine.

Projekat energetske efikasnosti kojim će se osavremeniti Univerzitetska bolnica u Foči izuzetno doprinosi kako razvoju ove ustanove, tako i boljoj usluzi za sve pacijente koji se liječe u Foči, a njih je u prošloj godini bilo više od 12.000 iz svih krajeva Republike Srpske. Centralna zgrada bolnice sagrađena je 1957. godine. Do danas u njoj su rađeni manji građevinski zahvati, a u okviru projekta energetske efikasnosti, čija je vrijednost oko dva miliona maraka i najveća je investicija u infrastukturu, uradiće se njena kompletna rekonstukcija.

„U okviru ovog projekta u centralnoj zgradi će se zamijeniti kompletan sistem grijanja i kotlovnica, nakon čega će se zgrada grijati na pelet. Na zgradu ćemo staviti novi krov, jer sa ravnim krovom koji postoji imamo loša iskustva. Takođe, zamjeniće se stolarija i staviti nova fasada. Tako će zgrada biti kompletno renovirana“, rekao je direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić.

bolnica-2

Vlada RS je preuzela sredstva od Svjetske banke koje je rasporedila za zdravstvo i obrazovanje. Univerzitetska bolnica je jedna od tri zdravstvene ustanove u Srpskoj koje učestvuju u projektu. Marić dodaje da je fočanska bolnica dobila najveći finansijski iznos, te da u narednoj godini očekuje drugu fazu projekta, u okviru koje će biti rekonstruisani ostali paviljoni: „Ostaju nam još četiri paviljona a njihovu rekonstrukciju očekujemo naredne godine u drugoj fazi, jer se i ostale zgrade griju na ugalj. Treća faza biće rekonstrukcija Medicinskog fakulteta, nakon čega će krug Univerzitetske bolnice dobiti potpuno novi izgled“, ističe Marić koji dodaje da je bolnica veliki potrošač uglja, te da šljaka ekološki narušava obalu Drine ali i krug ove ustanove.

Marić smatra da je dobrim radom ova zdravstvena ustanova preuzela vodeću poziciju u istočnom dijelu Republike Srpske, te da je to od izuzetnog značaja za opštinu Foča: „Budžet naše zdravstvene ustanove veći je od budžeta lokalne zajednice, a to smo postigli dobrim radom kojim smo privukli veliki broj pacijenata iz čitave Republike Srpske. Nije samo taj odnos prema pacijentima tome doprinio, već i stručnost ljekara. Svaki dan uvodimo nove procedure i radimo nove operativne zahvate koji su na visokom nivou, što je na sreću svih građana naše opštine“, zaključio je Marić.

Memorandum o razumijevanju juče su u Vladi Republike Srpske potpisali načelnici svih opština koje su uključene u projekat energetske efikasnosti, direktori ustanova koje su dobile finansijska sredstva, te ministri građevinarstva i ekologije, zdravstva i obrazovanja.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...