Насловна Друштво Za uređenje unutrašnjosti hrama Svetog Save potrebno 3.000.000 KM

Za uređenje unutrašnjosti hrama Svetog Save potrebno 3.000.000 KM

25.3 C
Foča

Za gradnju hrama Svetog Save u Foči do sada je utrošeno oko 3.000.000 KM, a u Odboru za izgradnju smatraju da je najmanje još toliko novca potrebno za unutrašnje uređenje jedne od najvećih pravoslavnih svetinja u BiH.

Hram dužine 50 metara, širine 30 i  visine 31 metar, počeo je da se gradi 2006. godine, a pokriven je 2012. Starješina hrama i predsjednik Odbora za izgradnju, sveštenik Nenad Tupeša kaže da u prethodnoj godini nije bilo značajnijih radova ni investicija.

“Ono što smo uradili uglavnom se odnosi na postavljanje stolarije u priprati, što je koštalo oko 15.000 KM. Ostala sredstva koja su pristizala poslužila su za otplatu ranijih radova, a urađene su i dvije prilazne staze”, kaže Tupeša.

Hram Svetog Save gradi se prilozima vjernika, te sredstvima iz opštinskog i republičkog budžeta. Tupeša kaže da se Odbor za izgradnju hrama prošle godine, zbog poplava, nije obraćao za pomoć Vladi Republike Srpske, a da je opština izdvojila 50.000 KM, koliko je planirala donirati i u ovoj godini.

“Prošle godine nismo tražili sredstva od Vlade RS, jer su poplave pogodile državu i bilo bi nehumano tražiti u momentu kada su ljudi ostali bez kuća, a za ovu godinu nismo još odlučili, vidjećemo sa nadležnim episkopom. Opština je predvidjela 50.000 KM, a otprilike i Crkva može toliko da prikupi”, naveo je Tupeša.

hram

On je dodao da su, zahvaljujući projektu opštine, od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH dobili 10.000 KM, koje su utrošili za kupovinu stolarije na balkonu hrama. Tupeša navodi da se u uslovima teške ekonomske situacije i velike nezaposlenosti ne mogu očekivati veći prilozi vjernika, ali da je za Crkvu svaki prilog dragocjen.

“Nadamo se, ipak, da će ovaj hram, koji je za kratko vrijeme podignut, veoma brzo biti doveden u najbolji red, da će se uraditi pod i podno grijanje, freskopis, ikonostas i ostalo što je neophodno za ovaj hram”, ističe Tuipeša.

On objašnjava da kvadrat freskopisa košta između 150 i 200 evra, kvadrat mermera oko 60 evra, a da samo brod crkve, bez priprate i paraklisa , površine 3000 kvadratnih metara.

“Možete onda zamisliti koliko je novca potrebno.  Tu dodajte još radove i grijanje, to je ogromna investicija. Smatramo da bi tri miliona maraka mogla da budu dovoljna za rješavanje podnog grijanja, dijelom ikonostasa i dijelom freskoslikarstva”, zaključio je Tupeša.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...