Насловна Друштво Затварају се угоститељски објекти, викендом тржни центри

Затварају се угоститељски објекти, викендом тржни центри

9.2 C
Foča

Сви угоститељски објекти на подручју општине Фоча биће затворени од сутра до 23.марта, закључак је Кризног штаба општине. На снази остаје ранија одлука о скраћеном раду трговинских и занатских радњи до 18.00 часова, апотека и пекара до 20.00 часова, с тим да је одлучено да трговински центри неће радити суботом и недјељом.

Из Штаба су свим трговинама и апотекама и другим субјектима који обављају дјелатност нагласили да је потребно обезбиједити одржавање растојања од једног метра између купаца, уз задржавање минималног броја купаца у радним просторијама и појачану дезинфекцију просторија. Становништву препорука да смање кретање и ограниче личне контакте.

-Све одлуке су донесене у складу са препорукама Владе РС. Упозорили смо трговине да у објекат не пуштају више од три купца, док десетак лица може ући у тржне центре. Тржни центри неће радити викендом. Градска пијаца неће бити затворена, а њено радно вријеме је ограничено до 13.00 часова уз стриктно поштовање хигијенских мјера-рекао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

Штаб је раније наредио свим јавним установама, правним лицима и етажним власницима да свакодневно спроводе мјере чишћења, прања и дезинфекције властитих објеката. Улице се редовно перу, дезинфинкују простори, отпад одвози на вријеме. Дезинфекцијом ће данас бити обухваћене и мјесне заједнице Брод на Дрини и Миљевина. Све то прате појачане инспекцијске контроле, али и упозорења да ће у случају непоштовања мјера прекршиоци бити кажњени.

Поново је апеловано на сва лица која су у Фочу допутовала са подручја захваћених инфекцијом вируса корона, било из земаља Европе или РС, ФБиХ и Србије да се путем телефона јаве породичном љекару, Хигијенско-епидемиолошкој служби или Служби хитне медицинске помоћи ради добијања даљих смјерница.

-Посебно упозорење оним лицима који су у изолацији да се придржавају тога и не излазе и ограниче контакте.  На сваки начин да се трудимо да подигнемо личну и хигијену просторија, да то буде начин нашег понашања, а не што нас то неко тјера, да то не буде неко морање којем ћемо пркосити-апеловао је Машић.

Општинској управи и свим јавним предузећима и установама, осим Дома здравља и Универзитетске болнице, препоручено је да организују процес рада са минималним бројем запослених радника, односно да одређени број запослених упуте на рад од куће.

-По препорукама Владе РС и ми смо редуковали број запослених, односно да се изађе у сусрет људима који су хронични болесници, људи старији од 60 година, труднице и жене са малом дјецом, да се рад организује у смјенама или од куће-појаснио је Машић.

Истакнуто је да су Градска дворана, Спортски центар “Партизан” и школске сале затворени, док се тренинзи могу одвијати, за старије од 15 година, само на отвореном. Препоручено је да се лични контакти колико год је могуће избјегавају и на сахранама. Паници ни прекомјерном стварању залиха намирница нема мјеста, а грађани се позивају на поштовање и разумијевање донесених мјера.

-Ми имамо обичај да изјављујемо саучешће љубећи се са другима и то би сада требало избјегавати. Довољно је што се дође, људи ће разумјети све ово што се предузима и вјерујем да ће нас ако будемо солидарни овај вирус заобићи колико је могуће-рекао је Машић.

На територији општине Фоча за сада нема потврђених ни сумњивих случајева обољења од новог вируса корона, док се у кућној изолацији налази 28 особа. У наредном периоду биће појачана и контрола надзора лица која су у изолацији, речено је на данашњем састанку Кризног штаба.

22.6

Посљедњи текстови

Обиљежена 78. годишњица Битке на Сутјесци: Срби су слободарски народ који његује антифашизам

У Долини хероја на Тјентишту обиљежено је 78 година од Битке на Сутјесци у којој је Народно-ослободилачка војска у Другом свјетском рату...

Дио Ливада сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.

Омладинским пројектима до бољег амбијента Фоче

Уређење спортско-рекреативних терена и купалишта, еколошке акције, промотивне туристичке манифестације, само су неки од пројеката које ће у наредном периоду реализовати пет...

Стони тенис: Јована Зечевић у кадетској репрезентацији БиХ

Стонотенисерка фочанске „Перућице“ Јована Зечевић на контролном турниру у Бањалуци освојила је друго мјесто, чиме се пласирала у „Б“ програм кадетске препрезентације...

Дио насеља Ливаде сутра без струје

Због санације електромреже сутра ће без струје бити потрошачи у дијелу насеља Ливаде, изнад стамбених зграда, најављено је из Електродистрибуције ТЈ Фоча.