Насловна Друштво Затварају се угоститељски објекти, викендом тржни центри

Затварају се угоститељски објекти, викендом тржни центри

13.5 C
Foča

Сви угоститељски објекти на подручју општине Фоча биће затворени од сутра до 23.марта, закључак је Кризног штаба општине. На снази остаје ранија одлука о скраћеном раду трговинских и занатских радњи до 18.00 часова, апотека и пекара до 20.00 часова, с тим да је одлучено да трговински центри неће радити суботом и недјељом.

Из Штаба су свим трговинама и апотекама и другим субјектима који обављају дјелатност нагласили да је потребно обезбиједити одржавање растојања од једног метра између купаца, уз задржавање минималног броја купаца у радним просторијама и појачану дезинфекцију просторија. Становништву препорука да смање кретање и ограниче личне контакте.

-Све одлуке су донесене у складу са препорукама Владе РС. Упозорили смо трговине да у објекат не пуштају више од три купца, док десетак лица може ући у тржне центре. Тржни центри неће радити викендом. Градска пијаца неће бити затворена, а њено радно вријеме је ограничено до 13.00 часова уз стриктно поштовање хигијенских мјера-рекао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

Штаб је раније наредио свим јавним установама, правним лицима и етажним власницима да свакодневно спроводе мјере чишћења, прања и дезинфекције властитих објеката. Улице се редовно перу, дезинфинкују простори, отпад одвози на вријеме. Дезинфекцијом ће данас бити обухваћене и мјесне заједнице Брод на Дрини и Миљевина. Све то прате појачане инспекцијске контроле, али и упозорења да ће у случају непоштовања мјера прекршиоци бити кажњени.

Поново је апеловано на сва лица која су у Фочу допутовала са подручја захваћених инфекцијом вируса корона, било из земаља Европе или РС, ФБиХ и Србије да се путем телефона јаве породичном љекару, Хигијенско-епидемиолошкој служби или Служби хитне медицинске помоћи ради добијања даљих смјерница.

-Посебно упозорење оним лицима који су у изолацији да се придржавају тога и не излазе и ограниче контакте.  На сваки начин да се трудимо да подигнемо личну и хигијену просторија, да то буде начин нашег понашања, а не што нас то неко тјера, да то не буде неко морање којем ћемо пркосити-апеловао је Машић.

Општинској управи и свим јавним предузећима и установама, осим Дома здравља и Универзитетске болнице, препоручено је да организују процес рада са минималним бројем запослених радника, односно да одређени број запослених упуте на рад од куће.

-По препорукама Владе РС и ми смо редуковали број запослених, односно да се изађе у сусрет људима који су хронични болесници, људи старији од 60 година, труднице и жене са малом дјецом, да се рад организује у смјенама или од куће-појаснио је Машић.

Истакнуто је да су Градска дворана, Спортски центар “Партизан” и школске сале затворени, док се тренинзи могу одвијати, за старије од 15 година, само на отвореном. Препоручено је да се лични контакти колико год је могуће избјегавају и на сахранама. Паници ни прекомјерном стварању залиха намирница нема мјеста, а грађани се позивају на поштовање и разумијевање донесених мјера.

-Ми имамо обичај да изјављујемо саучешће љубећи се са другима и то би сада требало избјегавати. Довољно је што се дође, људи ће разумјети све ово што се предузима и вјерујем да ће нас ако будемо солидарни овај вирус заобићи колико је могуће-рекао је Машић.

На територији општине Фоча за сада нема потврђених ни сумњивих случајева обољења од новог вируса корона, док се у кућној изолацији налази 28 особа. У наредном периоду биће појачана и контрола надзора лица која су у изолацији, речено је на данашњем састанку Кризног штаба.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...