Насловна Друштво "Zlatni sir" i najveći evropski kanjon šansa za turizam

“Zlatni sir” i najveći evropski kanjon šansa za turizam

20.3 C
Foča

Na farmi “Zlatni Bor” na kojoj se proizvodi sir prema švajcarskim receptima, a koja se nalazi u istoimenom fočanskom selu na platou kanjona Tare, grade se drvene kućice za smještaj turista.
Vlasnici farme – švajcarski biznismen Tatomir Jovičić i Beograđanin Predrag DŽokić nastoje da, osim proizvodnje sira, podstaknu i seoski turizam na atraktivnom platou najvećeg kanjona u Evropi.
zlatni sir
“Trenutno imamo tri-četiri bungalova, koje ćemo reklamirati na poznatim svjetskim sajtovima za rezervisanje i tako pokušati da razvijemo seoski turizam. Ovo je najveći kanjon u Evropi, na svijetu je veći samo Grand kanjon u Americi, ali niko ne zna to da iskoristi, osmisli i pokaže”, kaže Jovičić, na čijoj djedovini se nalazi farma.

On dodaje da su nedavno ugostili prve turiste iz Francuske i Švajcarske, koji su imali priliku da razgledaju farmu i da uživaju u pogledu na Taru – “suzu Evrope”, ali i u nastupu ženske etno-grupe Kulturno-umjetničkog društva Foča, koji je priređen na samoj ivici kanjona.
koncert na ivici kanjona
“Gosti su se oduševili ljepotom kanjona”, kaže Jovičić.

On ističe da su, uprkos svim problemima sa infrastrukturom – lošim putem i neurednim napajanjem strujom, uporni da istraju u namjeri da ožive plato kanjona Tare.

“Drugu zimu smo gore, napravili smo dobar brend – `zlatni sir`, koji je tražen i izvan granica BiH. Na festivalu vina u Sarajevu ambasade su nam naručivale sir, prepoznale su kvalitet, što je nama podstrek da nastavimo dalje”, priča Jovičić.

NJegov ortak Predrag DŽokić nada se da se ove zime neće ponoviti problemi sa slabim napajanjem strujom.
Dzokic u prostoriji za dozrijevanje sira
“Zahvaljujući direktoru Radne jedinice fočanske Elektrodistribucije Milanu Vukadinoviću, uspjeli smo, napokon, poslije dvije i po godine da raskrešemo dalekovod, tako da se nadamo da će biti manje kvarova. Kada je riječ o putu, najavljeno je da se počinje sa radovima. Budžet je mali, ali će se bar malo popraviti situacija”, rekao je DŽokić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić najavio je da će ovih dana makadamski put prema Zlatnom Boru, koji se koristi i za izvlačenje šumske građe, zbog čega je često u lošem stanju, biti popravljen, te da će sljedeće godine, najvjerovatnije, biti asfaltiran.

“Ova farma je velika šansa za razvoj stočarstva i opština pomaže onoliko koliko može, a to je pomoć u obezbjeđenju infrastrukture. Mi smo i prošle godine nasipali put, a pošto ga koriste šumarski radnici, često propada i rješenje je, očigledno, u njegovom asfaltiranju”, rekao je Mašić.
grla Braun Svis
Farma “Zlatni Bor” trenutno radi sa 30 krava alpske rase “braun svis”, a planirano je proširenje kapaciteta pokretanjem rasplodnog centra junica, koje bi bile dodjeljivane seoskim domaćinstvima na tom području, što bi, vjeruju vlasnici farme, omogućilo mnogo veću proizvodnju sira, ali i oživljavanje ovog zaboravljenog kraja.

 

Последњи текстови

Настављају се радови на раскресивању трасе далековода

Електричари фочанске Електродистрибуције и сутра ће радити на раскресивању и уклањању растиња на траси далековода који струјом снабдијева  села, Крну Јелу, Рајковиће,...

ОО СДС: Неодржавање сједнице локалног парламента-договорени бојкот скупштинске већине

Општински одбор Српске демократске странке осудио је данашње неодржавање сједнице локалног парламента наводећи да се ради о „очигледном договореном бојкотовању од стране...

Мале хидроелектране-монструми који уништавају фочанске ријеке

„Не дамо фочанске ријеке“, „Мале хидроелектране-велика штета“, „Зауставимо екоцид“, „Вода је слобода“, „Стоп изградњи хидроелектрана на Бјелави“, поруке су које су послали...

СО Фоча без кворума: Одложена расправа о малим ХЕ на Бјелави

Сједница Скупштине општине Фоча на којој је данас, између осталог, требало да се разматра информација о активностима на изградњи малих хидроелектрана на...

Прекиди у напајању струјом

Због раскресивања и уклањања растиња на траси далековода, данас су без струје, у периоду од 07:00 до 16:00 часова Горња и Доња...