Насловна Друштво Zločin u Jošanici - preživjeli 23 godine vape za pravdom

Zločin u Jošanici – preživjeli 23 godine vape za pravdom

14 C
Foča

Na grobljima u Foči i Jošanici danas su zapaljene svijeće za 56 Srba iz Gornje Jošanice koji su zvjerski ubijeni na današnji dan prije 23 godine u napadu muslimanske vojske iz Goražda.
U nikoljdansku zoru 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH, koji su se u toku noći uvukli u dubinu srpske teritorije, istovremeno su napali sva srpska sela Gornje Jošanice, mučeći, ubijajući i paleći sve pred sobom.

Sravnjeno je više od deset sela, a među ubijenima, kojima su odsijecani dijelovi tijela, bilo je dosta žena i staraca, kao i troje djece – dvoipogodišnja Danka Tanović, te brat i sestra desetogodišnji Dražen i dvanaestogodišnja Dragana Višnjić.

Dragu Stojanoviću iz sela Medanovići ubijena je supruga Gojka i više članova familije.
groblje 2
“Bio sam svjedok kada su mi ubili ženu, punca, šuru i zeta. Davali smo izjave, ali niko ništa ne preduzima”, rekao je Stojanović.

Boro Vilotić, kojem su ubijeni tetka i tetak – Jela i Miladin Višnjić, kaže da bol za mrtvima pojačava nekažnjavanje počinilaca ovog zločina.

“Davali smo izjave, priložili dokumentaciju tužilaštvima, ali niko nikad od zločinaca nije ni priveden da bude bar saslušan. Svako treba da odgovara za svoja nedjela, bilo da je Srbin, Bošnjak ili Hrvat, ali ovo što se ne kažnjava to je najveća sramota u BiH. Tužno je, strašno, nevjerovatno”, kroz suze govori Vilotić.

Okružno tužilaštvo u Trebinju godinama je vodilo istragu i uprkos brojnim svjedočenjima preživjelih nije podiglo nijednu optužnicu za ovaj zločin.
groblje 3
Poslije dugogodišnje istrage predmet je prije tri godine proslijedilo Tužilaštvu BiH, odakle je u više navrata ponovljeno da se vodi intenzivna istraga.

U blizini spomenika u selu Hodžići, ove godine počela je izgradnja spomen-crkve, čiji su temelji osveštani na praznik Prenos moštiju Svetog Nikole, za koji se svake godine zvanično obilježava godišnjica stradanja i služi pomen jošaničkim žrtvama.

U posljednje dvije godine, sredstvima Vlade Republike Srpske, asfaltirano je 2,8 kilometara lokalnog puta do spomenika ovim žrtvama, i to 1.000 metara iz pravca Hodžića i 1.800 metara iz pravca centra Mjesne zajednice Jošanica. Ostalo je neasfaltirano još oko dva i po kilometra puta.

 

Последњи текстови

ФК “Сутјеска”: Млади играчи награђени Првом лигом

Након једногодишње епизоде у Другој лиги, "Сутјеска" се враћа у друштво прволигаша Српске. Ова одлука новог руководства Фудбалског савеза обрадовала је Фочаке,...

Медицински факултет Фоча: Попуњена сва мјеста, нема другог уписног рока

Након првог уписног рока, на Медицинском факултету у Фочи попуњена су сва планирана мјеста за бруцоше на студијским програмима медицина, стоматологија, здравствена...

Свјежије уз појачан вјетар

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити свјежије него претходних дана, а највиша дневна температура ваздуха у већини предјела биће...

Забрана јавних окупљања у групама већим од 50 oсоба

Републички штаб за ванредне ситуације усвојио је данас закључак да се до 20. јула забрањују сва јавна окупљања у групама већим од...

Дијелови Горњег Поља и насеља Душаново сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже сутра ће, у периоду од 8.00 до 13.00 часова, без електричне енергије бити потрошачи у дијелу насеља Горње...