Header
КУЛТУРА

Необичан спој слике и фотографије

14.11.2023 | 00:00
Необичан спој слике и фотографије

Изложба слика и фотографија „Између сна и јаве“ синоћ је отворена у галерији Центра за културу и информисање. Сликарка Тамара Вучинић из Сарајева и умјетнички фотограф Мелиха Шушкавчевић представиле су се са 30 својих дјела.

            Ова неуобичајена изложба привукла је велики број љубитеља ликовне умјетности и фотографије.

            Игра свјетлости и таме инспирисана животом и окружењем печат су фотографија Мелихе Шушкавчевић из Подгорице. Различити портрети не доносе само представу неког лика већ и њихова осјећања и расположења под утиском разних животних ситуација. То се на фотографијама види и ниједног посматрача не оставља равнодушним. „Фотографијама желим да прикажем и да укажем на неке аномалије у друштву, као што је фотографија „Дијалог“, коју сам симболично ставила иза врата, јер је такав наш дијалог данас. Ово су сценске фотографије и када ви можете режирати и инсценирати неки догађај онда можете да пренесете поруку, што је јако битно“, рекла је Шушкавчевићева.

            Ова умјетница се бави и писањем поезије па је публика могла чути и неколико њених пјесама из недавно објављене књиге које су, као и фотографије, инспирисане животом.

            Иако слике Тамаре Вучинић из Сарајева дјелују апстрактно и експресивно, она каже да је то њен реални свијет. „Када бисте своје прсте ставили у било који облик и погледали било шта кроз њих, ви бисте добили само апстрактну слику, али када склоните руку добијате цјеловиту слику. Ово су заправо фрагменти онога што ја осјећам и живим – чиста емоција. Ја сам лутала кроз правце и технике у сликарству и онда сам схватила да је све толико туробно око мене. Одлучила сам да тај свијет нацртам, обојим и уљепшам. Арт терапија је све познатија и не сликам само зато што имам дара већ и лијечим саму себе“, истиче Вучинићева.

            Академски сликар Данило Ивановић сматра да су овакве изложбе врло важне јер се грађани и омладина, кроз лијепо и љепоту, естетски образују. „Свак има свој поглед на свијет и то испољава на начин који њему одговара. Мислим да је врло битно да смо различити и да се на тај начин покаже омладини да је све могуће. Јако је важно имати различите погледе на свијет што нараштаји који долазе требају да схвате. Још кад је то у једној фантастичној атмосфери онда је то добро и за публику и за излагаче“, поручио је Ивановић.

            Публика је могла да свједочи различитим схватањима умјетности и да свако за себе тумачи представљена дјела.

Организатор изложбе је Центар за културу и информисање. Директорица, Славица Филиповић каже да је врло необично да на једном мјесту имамо четири врсте умјетности. „То је сликарство, фотографија, поезија и музика. Ову необичност Фоча до сада није видјела. Вјерујем да ће оваквих догађаја још бити“, каже Филиповићева.

            Изложба „Између сна и јаве“ биће отворена до краја новембра.

Новинар: Владимир


SHARE: