Header
ДРУШТВО

Уторак, 21. новембар, републички празник и нерадни дан

16.11.2023 | 00:00
Уторак, 21. новембар, републички празник и нерадни дан

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан, у складу са Законом о празницима Републике Српске, саопштено је из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

У дане празника Републике не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

Наведеним Законом је прописано да ће начелник општине, односно градоначелник одредити која су предузећа, установе и друге организације са подручја јединице локалне самоуправе дужни да раде, ради задовољења неопходних потреба грађана, у дане празника Републике и у ком обиму, наводи се у саопштењу.

У уторак, 21. новембра, навршава се 28 година од када је у америчкој бази „Рајт Петерсон“ у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. 

Новинар: Радио


SHARE: