Header
КУЛТУРА

„Тројада“: Животна прича о историјском вртлогу

17.11.2023 | 00:00
„Тројада“: Животна прича о историјском вртлогу

У Фочи је представљен роман „Тројада“ књижевника Драгана Глоговца из Вишеграда, који се бави српским страдањем и патњом. Инспирисан непотврђеном теоријом мексичког филолога Роберта Салинаса Прајса да је древна Троја била смјештена у херцеговачкој Габели, Глоговац повезује антички период са савременим дешавањима, указујући да се историја понавља.

„Тројада“ читаоце враћа у вријеме великих трагедија и опомиње да не смијемо да их заборављамо, каже аутор. 

-Ово је роман, није документ. Ово је животна прича која нас својим садржајем упућује да се историја понавља, да је о свим дешавањима много тога недоречено, да смо као народ много дуже присутни на овом простору него што се мисли и да имамо знатно веће историјско искуство и памћење него што свакодневица показује-рекао је Глоговац.

Иако су ликови измишљени, они се свакодневно срећу. Са особинама античких јунака, могуће их је препознати у нашем окружењу, истиче аутор.

-Пошто сам поријеклом из долине Неретве, у роману сам направио историјску паралелу са страдањем Срба на почетку прошлог рата, односно  пропасти нашег националног бића на том подручју са ранијим дешавањима. Дио тога је и наше страдање на Косову и Метохији. Једноставно, историја нам се враћа у циклусима -рекао је Глоговац.

Роман је представљен у фочанском Центру за културу и информисање.

Према ријечима директорке Центра Славице Филиповић промоција је наставак сарадње са књижевницима из Источне Херцеговине која је почела у јануару пјесничком вечери у Фочи.

Драган Глоговац аутор је и романа „Задужбинар“, „Богумил“ и „Изгубљеник“.

Новинар: Дејан


SHARE: