Header
ДРУШТВО

Патријарх Порфирије студентима МФ-а: Молите се за здрав дух и здраво тијело

26.11.2023 | 16:15
Патријарх Порфирије студентима МФ-а: Молите се за здрав дух и здраво тијело

Његова светост патријарх српски Порфирије посјетио је данас Медицински факултет у Фочи и у обраћању студентима ове високошколске установе поручио да се моле за здрав дух у здравом тијелу.

Првојерарх Српске православне цркве рекао је да је Фоча посебан град по томе што је сједиште два факултета, Богословског и Медицинског, који припремају будуће кадрове да брину о здрављу и душе и тијела, подсјећајући да је смисао човјековог живота „здрав дух у здравом тијелу“.

-Фоча, као мало које место у ширем окружењу, назначена је да покаже да треба да се бринемо о целовитом човеку и то, морам да признам, чини као мало ко други. И Република Српска са својом администрацијом и онима који је воде, брине о најбољем могућем функционисању практичног живота, о ономе што је спољашно, а ретко када у историји нашег народа брине се и о ономе што је духовно-поручио је патријарх Порфирије.

Предсједник Српске Милорад Додик истакао је да Медицински факултет већ три деценије успјешно образује друштвено одговорне и стручне кадрове. Додик је нагласио да ће Република Српска наставити снажно да подржава рад и развој ове високошколске установе, наводећи да ће се ускоро кренути у реализацију изградње новог блока студентског дома у Фочи, за шта се средства већ обезбијеђена захваљујући Саудијском фонду за развој у БиХ.

-Морам да кажем да сам поносан што сам био један од народних посланика у Народној скупштини РС, прије тридесет година, када смо донијели одлуку да се овдје формира факултет. Бориша Старовић је био незаобилазан у томе да се то учини у готово немогућим околностима које су овдје владале у то вријеме. И све је ово даље стварано у друштву које се развијало, било му је тешко, али никада није одустало да даје значај управо вама, вашем образовању и вашем статусу. Зато вам желим успјешно школовање, успјешне животе и каријере-казао је Додик.

На Медицинском факултету, на којем студира више од 2 000 студената, од чега 330 страних, почаствовани посјетом патријарха српског Порфирија и предсједника Додика. Крунисали су, кажу, овогодишњи јубилеј, три деценије постојања и рада.

-Једна јако важна посјета, духовна и свака друга подршка и оснажење да наставимо овим путем којим смо и кренули. Наставићемо да напредујемо и будемо темељ развоја универзитета и ове локалне заједнице, али ћемо се и побринути да међу нама остане јединство и да бринемо једни о другима-казао је Бокоњић.

Бокоњић је додао да су обрадовани залагањем предсједника Додика да се уз помоћ средстава Саудијског фонда за развој у Фочи догради још један блок за студентски смјештај и најављеном подршком у опремању симулационог центра за додатну едукацију студената. 

 

Новинар: Радмила ПрвуловићSHARE: