Header

ОО СДС Фоча: „Заузети јединствен став о 9. јануару као дану РС“

10.06.2024 | 13:40
ОО СДС Фоча: „Заузети јединствен став о 9. јануару као дану РС“

Општински одбор Српске демократске странке Фоча сматра да је 9. јануар Дан Републике Српске и да не долази у обзир никакво прекрајање српске историје. Реагујући на Декларацију Свесрпског сабора којом се празник Сретење, 15. фебруар дефинише као Дан државности Републике Српске и Србије, СДС наводи да је Стефандан, 9. јануар од велике важности за прекодринске Србе јер је на тај дан 1992. године проглашена Република Српска.

„Као што су наши прваци били јединствени, сложни и одлучни да уједине српски народ и сачувају га на овим просторима, тако и ми треба да, без обзира на политичку припадност, покажемо да смо достојни Републике Српске и да је за нас Стефандан исто што и Видовдан. Морамо показати одговорност јер је 646 Фочака дало живот за очување Републике Српске“, саопштено је из СДС-а.
Како наводе, за СДС је Сретење, као и за сваког Србина, дан од велике важности јер је на тај дан почело ослобађање српског народа од вишевијековног ропства и стварање модерне српске државе. Подсјећају да је Република Српска настала као одговор на грубо кршење Устава СР БиХ када су српски посланици противуставно прегласани и као одговор на муслиманско - хрватски референдум за отцјепљење од Југославије.
 „Стварањем Републике Српске онемогућено је да нам се понови страховит геноцид који смо претрпјели у Другом свјетском рату“, наглашавају у СДС-у.

Општински одбор ове странке позвао је све политичке субјекте и удружења на састанак у просторијама СДС-а, чија је тема заузимање јединственог става да је 9. јануар Дан Републике Српске.

Састанак ће се одржати у сриједу, са почетком у 12.00 часова.

Новинар: Радио Фоча


SHARE: