Header
КУЛТУРА

Аплауз за легендарног „извођача глумачких радова“ у Фочи

13.06.2024 | 11:29
Аплауз за легендарног „извођача глумачких радова“ у Фочи

Првак драме Шабачког позоришта Иван Томашевић одиграо је у Фочи вишеструко награђивану монодраму „Зоран Радмиловић“. Комичном причом о једном од српских најбољих и много поштованих глумаца, легендарном Зорану Радмиловићу, Томашевић је насмијао Фочаке и изнио неке од проблема са којима се глумиште, у сјенци генијалних претходника, сусреће.

Као својеврстан омаж позоришном великану Зорану Радмиловићу,  Иван Томашевић је за ову представу написао текст, док режију потписује Андреа Лазић.

Инспирацију су пронашли у књизи Радмиловићевих кратких прича, писама, пјесама и интервјуа  „Залажем се за лаж“, након Томашевићеве главне улоге у играно-документарном филму о Зорану Радмиловићу, у продукцији РТС-а.

-Цијела монодрама је сукоб између мене и Зорана Радмиловића, рађена на паралели сукоба између Салијерија и Моцарта. Покушавајући да урадим монодраму о Салијерију имам комплекс Зорана Радмиловића и стално преиспитујем како би то урадио он. Говори се о проблему глумаца и осталих умјетника да их, због неколико генија, попут Моцарта и Зорана Радмиловића, публика проглашава за медиокритете-рекао је Томашевић.

Одустајући од лика Салијерија, италијанског композитора, изводећи на позоришне даске публику Томашевић вјешто имитира легендарног „извођача глумачких радова“.

 -Представа је интерактивна и публика несвјесно улази у дијалог са мном. Тек на пола схваћају да су увучени у представу, као што је то радио и Зоран Радмиловић. То је његов принцип. Не може да прође ни без псовки, јер је он за себе говорио да је родоначелник псовача са сцене. Све је у форми која није банална, па је публика свуда лијепо прихвата-рекао је Томашевић.

Уз маестралну Томашевићеву глуму,  глумачким репликама необичну представу обогатили су Фочаци Јелица Чанчар и Иван Пиповић, што је награђено громогласним аплаузом.

Новинар: Дејан Мандић


SHARE: