Header
КУЛТУРА

Изложба фотографија фосила у музеју

27.06.2024 | 10:25
Изложба фотографија фосила у музеју

„Ишчезли свијет минулих епоха“ назив је изложбе фотографија фосилних остатака чачанско-краљевачког басена из доба мезозоика, која је отворена у галерији Музеја „Старе Херцеговине“.

Представљено је 17 паноа са фотографијама и описима најтипичнијих фосила Палеонтолошке збирке Народног музеја у Чачку.

Амонити и рудисти су назанимљивији изумрли морски организми, чији су фосили остајали након повлачења мора прије 200 милиона година. Чачански музеј посједује збирку око 300 примјерака фосила, док је педесетак на фотографијама изложено у галерији фочанског музеја.

Ауторка изложбе, кустос Народног музеја у Чачку, Биљана Чкоњевић каже да су за поставку у Фочи издвојени најтипичнији фосили из збирке.

„То у музеју дуго чувамо, амоните и кредне гастроподе из различитих локалитета чачанско-краљевачког басена. Изложба је настала тако што смо изабрали најатрактивније фосиле из Палеонтолошке збирке“, рекла је ауторка за Радио Фочу.

Делфина Рајић, директорица Народног музеја Чачак наглашава да та установа дуже од седам деценија чува материјално палеонтолошко благо.

„Ауторка је издвојила оно што је за јавност најинтересантније. Приказала је фосиле на форексима, паноима са фотографијама, који су груписани по својој систематској припадности, геолошкој старости и мјесту настанка. Тако је дочарала кључне фазе у историји Земље и еволуције живог свијета“, казала је Рајићева.   

Изложба „Ишчезли свијет минулих епоха“ биће отворена до 26. јула.

Новинар: Владимир Пантовић


SHARE: