Header
ДРУШТВО

Нова пољопривредна механизација кроз републичке и општинске подстицаје

27.06.2024 | 12:52
Нова пољопривредна механизација кроз републичке и општинске подстицаје

Захваљујући повољним републичким и општинским подстицајима нова механизација испоручена је седморици фочанских пољопривредника којом ће значајно унаприједити процес рада, повећати конкурентност и производне капацитете.

Уз помоћ подстицаја за капиталне инвестиције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и подстицаја пољопривреди Општине Фоча комерцијална и некомерцијална пољопривредна газдинства могла су да набаве нову механизацију кроз субвенцију која је укупно износила 65 до 80 одсто.  

Дио их се, према ријечима Гордана Дракула, шефа Одсјека за пољопривреду општине Фоча, опредијелио за набавку трактора.

-Много повољна ствар за саме произвођаче, јер данас добити нову машину уз властито учешће од 20 до 30 одсто је врло корисно и ријетко. Сваке године све више корисника аплицира и на општинска и на републичка подстицајна средства и тако остварује погодности. Поред трактора је било захтјева и за набавку мање опреме, фреза, мотокултиватора, а ово је механизација веће кубикаже-казао је Дракул.

Нови трактори корисницима стижу у право вријеме, оцјењују у фочанском Удружењу пољопривредника.

-Седам трактора чија је вриједност по комаду 30.000 до 40.000 марака је заиста добра и корисна прича за произвођаче, за Фочу и Републику Српску. Сви који су их добили користиће их, олакшати послове, прозводњу, проширити и убрзати дјелатност-казао је предсједник Удружења Драгослав Станојевић.

Пољопривредницима позив да прате и на вријеме аплицирају за подстицаје, како на општинском, тако и на републичком нивоу, јер се износи субвенција на оба нивоа из године у годину  повећавају.

Новинар: Радмила Првуловић


SHARE: