Header
ДРУШТВО

Теодора Чанчар предводи бебе у Фочи

03.07.2024 | 12:04
Теодора Чанчар предводи бебе у Фочи

Манифестација „Конференција беба“ на којој је изабрано трочлано предсједништво и проглашена најпородица окупила је у Фочи 80 беба до двије године старости. Наредних годину дана фочанске малишане предводиће Теодора Чанчар, рођена прије шест дана. Помагаће јој једномјесечни Стефан Фундуп и двогодишњи Лука Костић.

Мајка и отац предсједнице „Конференције“ Милица и Борислав Чанчар четврти пут су се остварили у родитељској улози.

-Теодора има три старија брата, рођена је на Видовдан и већ је наша мезимица. Младим брачним паровима бих поручио да више раде на породици, на дјеци и да остају у нашим крајевима-каже глава породице Борислав Чанчар.

Титула најпородице додијељена је шесточланој породици Ђорђа и Ивоне Станковић са дјецом узраста од једне до девет година. Другу годину узастопно изабрани су за најбројнију пријављену породицу са највише дјеце што млађих годишта.

У дому Станковића стасавају Јаков, Сунчица, Андреа и Саша.

-Уз љубав све иде лако. Слажемо се, договарамо и заједно сналазимо. Све полако постижемо. Већа дјеца нас слушају, помажу доста око малих. Сви су добри, а кад се здраво, уз Божију помоћ, све иде како треба. Сви треба да имају што више дјеце, јер су они, ипак, наше највеће благо и богатство. Све остало је пролазно-рекла је мајка Ивона Станковић.

 „Конференцију беба“ организовали су Општина Фоча и Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

Овом манифестацијом промовишу се и величају породичне вриједности, љепота родитељства и рађања, каже виши стручни сарадник у Министарству Дијана Јуришић.

-Кроз разне пројекте, Министарство је ту да пружи подршку младим људима да се остваре као родитељи. Један од пројеката које је Влада урадила је финансијска подршка незапосленим родитељима са четворо и више дјеце од 750 КМ, што је значајна мјера и велика подршка родитељима. Имамо 4.500 корисника што говори да је ова мјера корисна и да је успјела-рекла је Јуришићева.

Снажна подршка наталитету опредјељење је општинске управе. Уз постојеће пронаталитетне мјере за које су у буџету Општине средства повећана са 130.000 КМ на 280.000 КМ, најављују и нове видове подршке родитељству.

-Дајемо једнократну помоћ од 1.000 КМ за свако новорођено дијете у породици у којој родитељи не раде и за свако треће, четврто и наредно рођено дијете у породици. Суфинансирамо вантјелесну оплодњу, пренаталне тестове. Увели смо накнаде за ђаке основних и средњих школа чији су родитељи незапослени. Новина је да ћемо набавити уџбенике за основце од петог до деветог разреда. Посебан пројекат је зграда за младе брачне парове која се приводи крају-рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Вукадиновић је навео и да је Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ једно од најбољих обданишта у Српској, чије цијене услуга нису мијењане, те за ову годину најавио реконструкцију централног дјечијег игралишта у насељу Доње Поље.

Трочлано предсједништво и најбројнију породицу новчано је наградила Општина Фоча. Учесници манифестације даровани су вриједним поклонима које су обезбиједили спонзори.

Скуп најмлађих Фочака и родитеља у Градској спортској дворани плесом и рецитацијама увеселили су малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ .

Организовано је и такмичење беба у пузању, док су очеви показали спретност у брзом пресвлачењу беба.

Новинар: Дејан Мандић


SHARE: