Header
ДРУШТВО

Несавјесни грађани и камење бацају у канализацију

03.07.2024 | 12:32
Несавјесни грађани и камење бацају у канализацију

Кесе, комади пластике, тканине, кисели купус и друге врсте отпада често зачепе градску канализациону мрежу. Због тога из предузећа за водовод и канализацију „Извор“ апелују на грађане да не бацају отпад у тоалетне шоље, шахтове и канализационе одводе.

Немарни поступци и бахате навике грађанa често узрокују зачепљење канализационих водова, што доводи до изливања фекалија на улице и јавне површине, кажу у „Извору“.

Директор, Милан Грујичић наводи да грађани бацају све у одводе.

„Често се убацују влажне марамице, мириси за шоље, кисели купус, отпаци од хране, разне масноће. Недавно смо затекли и камен из купуса. Тада ни наше машине не могу изгурати толики материјал“, прича Грујичић.

Канализациона мрежа у Фочи је релативно добра, каже он, али има недостатака.

„Мрежу одржавамо на различите начине, превентивно свакодневно обилазимо шахтове, линије, подижемо поклопце, а често наилазимо на затрпане шахтове или аута паркирана на поклопцима што нам отежава чишћење. Имамо машину и приликом отчепљавања наилазимо на све поменуте врсте отпада па чак и на шљаку.  Понекад ангажујемо и „скип“ да бисмо пронашли квар“, рекао је Грујичић за Радио Фочу.

До зачепљења најчешће долази када је цијев оштећена и отпад се на том мјесту заглави, каже Грујичић додајући да канализаација и вода и кроз такву цијев пролазе без проблема.

Иако је стање решетака и пропуста за оборинске воде задовољавајуће, ипак на неким локацијама недостају.

„Треба још решетака уградити, на мјестима гдје је улица неравна и тада је неопходно изравнавање. Има много таквих мјеста. На више локација ми смо то прочистили јер вода нанесе земљу и лишће. По правилу би требала бити одвојена кишна од фекалне канализације док је у Фочи и добром дијелу мјешовит одвод“, указао је Грујичић.

Посебан проблем представљају септичке јаме које се не могу очистити због неприступачности.

„Нормално је да се изгради септичка јама гдје нема канализационе мреже. Међутим морају се градити на мјестима гдје машина може прићи како би је очистила. Често нас оптужују да не желимо да радимо те послове, што није тачно. Разлог је искључиво у томе што не можемо очистити септичку јаму због неприступачности“, објаснио је Грујичић.

Из „Извора“ апелују на грађане да не бацају отпад у канализациону мрежу.

„Замолио бих све грађане да, због лакшег одржавања и њих самих, не бацају отпад у канализационе одводе. На свакој влажној марамици пише да се не бацају у канализацију. Не бацајте остатке од ручка јер то ствара масноће које узрокују зачепљење“, напомиње директор „Извора“.

Подсјећају да je предузеће „Извор“ надлежно за одржавање канализационе мреже дуж улица и шахтова, док су за прикључне водове до стамбених објеката надлежне заједнице етажних власника и домаћинства.

Новинар: Владимир Пантовић


SHARE: