Header
ДРУШТВО

Министарство: Успјешан почетак рафтинг сезоне у Фочи

07.07.2024 | 12:29
Министарство: Успјешан почетак рафтинг сезоне у Фочи
Из архиве

Рафтинг сезона у Фочи почела је успјешно, а подршка Министарства трговине и туризма Републике Српске даљем развоју ове дјелатности, која је препозната као потенцијал за развој туризма, привреде и запослености у Фочи, неће изостати, саопштено је из овог министарства.

Како се наводи у саопштењу, министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић боравио је овог викенда у радној посјети општини Фоча, гдје је посјетио рафтинг кампове РТ, Дрина - Тара и Трио лукс.

Шулић је током посјете разговарао са власницима ових кампова о почетку љетне сезоне и попуњености капацитета, као и потреби додатних улагања у путну и енергетску инфраструктуру, како би се понуда и услуга рафтинг кампова подигла на виши ниво, те створили услови за додатна улагања и развој.

У саопштењу се додаје да је министар Шулић оцијенио да су ова три рафтинг кампа примјер и успјешног пословања и квалитета пружених услуга, али, такође, и пословања  у складу са законским оквирима.

 „Заиста ми је драго што сам се током посјете овим камповима увјерио у висок ниво посјећености и попуњености, што говори о томе да је љетна сезона успјешно почела и да можемо очекивати одличне резултате. Такође, радује ме и то што су власници и руководиоци ових кампова рад у потпуности ускладили са стандардима и прописима, што гарантује и сигурност гостима, али и њима као привредницима које систем препознаје, за разлику од оних који послују у сивој зони и нису видљиви. Као ресорно министарство у прошлој години донијели смо правилник којим прописујемо модел евиденције и креирање базе пружалаца услуга у туризму, стварајући тако и основ за сигурније пословање, али и боравак туриста у евидентираним/регистрованим објектима" рекао је Шулић.

Он је додао да је свјестан значаја који улагања у инфраструктуру имају за развој рафтинга и туризма у Фочи, посебно изградња пута Фоча - Шћепан поље, који је значајан не само када је у питању боља саобраћајна повезаност, већ и са аспекта безбједности туриста који долазе на рафтинг.

"Институције су препознале рафтинг као потенцијал за развој туризма, привреде и запослености у Фочи и сигурно је да подршка даљем развоју неће изостати са нашег нивоа. Оно што је значајно јесте и то да рафтинг кампови у нама препознају партнере и да своје пословање врше у складу са законом, јер смо сви свјесни тога да се годинама уназад ова дјелатност развијала у сивој зони. Наравно, ништа се не може ријешити преко ноћи и управо зато смо и интезивирали сарадњу и сигуран сам да ће и резултати ускоро бити видљиви," закључио је Шулић.

 

Новинар: Радио Фоча


SHARE: