Header
ДРУШТВО

Како сачувати здравље током врућина?

09.07.2024 | 14:21
Како сачувати здравље током врућина?

Високе дневне и ноћне температуре ваздуха посљедњих дана донијеле су пуне руке посла љекарима у Фочи. Љетње врућине повећале су број пацијанта са кардиоваскуларним и респираторним тегобама који траже помоћ у фочанском Дому здравља.

Није мало ни оних који се љекарима јављају због алергијских реакција на уједе инсеката, потврдила је за Радио Фочу специјалиста породичне медицине у Дому здравља Фоча Дијана Перишић.

У данима са тропским врућинама савјетује избјегавање боравка на отвореном у периоду од 10.00 до 18.00 часова, уношење у организам два до три литра воде, конзумирање цитруса без заслађивача.

Поред редовног уноса течности, препоручује избјегавање алкохола, смањен унос кафе и осталих напитака који би могли да изазову дехидратацију организма.

Међу препорукама је и ношење лагане, комотне одјеће од природних материјала свијетлих боја, а приликом излазка напоље, неопходан је шешир или капа са широким ободом.

Уз апел свима да се придржавају савјета и код појаве тегоба јаве породичном љекару, Перишићева посебно препоручује трудницама дужи дневни одмор, лаганију исхрану, да се облаче лакше, избјегавају сунце и пију доста течности.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, наредних десет дана у цијелој Републици Српској очекује се врло топло вријеме, поготово од сриједе, 10. јула, са температуром ваздуха до 40 степени Целзијусових.

 

Новинар: Дејан Мандић


SHARE: