Header
КУЛТУРА

Визија Сима Станковића допринијела развоју здравства у Фочи

10.07.2024 | 11:10
Визија Сима Станковића допринијела развоју здравства у Фочи

Развојни пут здравства и културе у Фочи укоричен је у постхумно објављеној књизи Сима Станковића. Својим запажањима, забиљешкама и педантним хроникама оставио је важно свједочанство у књизи „Хроника фочанских здравствених, културних и развојних стаза“, која је представљена у Центру за културу и информисање.

Поред прецизних историјских чињеница, бројних датума, који су неизбјежни у изради хронике, вредновања учињеног у фочанском здравству, аутор је врло успјешно осликао вријеме и људе који су оставили траг у развоју друштва.

Станковићев савременик и медицински радник у пензији, Славко Ђорђевић каже да је Симо помагао сваком грађанину и раднику болнице.

„Није било радника који је упутио молбу или захтјев да му није помогао. Његова највећа заслуга је била у финансијском сектору. Болница је у његово вријеме позитивно пословала и сви радници су примали плату на вријеме“, рекао је Ђорђевић.

Један од рецензената књиге, Радисав Машић, наглашава визионарство Сима Станковића који је сматрао да је улагање у здравство најзначајнија инвестиција у историји Фоче.

„Аутор је на сликовит начин дао пресјек здравства у Фочи. Он је оснивање Регионалног медицинског центра у Фочи схватио као најзначајнију инвестицију у историји града. Показало се да је био у праву јер је у процесу транзиције сва привреда пропала, док је болница опстала. Захваљујући болници, овдје су дошли Медицински и Стоматолошки факултет, што је данас најзначајније што Фоча има.  Тема у књизи су, између осталог, управо људи који су стварали здравство у Фочи“, рекао је Машић додајући да је немјерљив допринос Сима Станковића за фочанску културу.

„Развој здравства Симо Станковић је пратио кроз развој локалне и регионалне заједнице, цијенећи да је медицински сектор, поред дрвне индустрије и рударства, значајно допринио унапређењу Фоче и регије“, рекао је Владимир Пантовић, рецензент књиге.

Важност издања препознао је Миодраг Станковић, ауторов син, који је десет година од очеве смрти одлучио да објави рукопис.

„Осјећао сам дужност и обавезу да већ припремљен рукопис објавим уз помоћ бројних пријатеља. Књига је свједочанство здравственог и културног развоја и мислим да се заокружила једна прича Сима Станковића, у радном, друштвеном и породичном смислу и на овај начин смо му се одужили“, рекао је ауторов син, Миодраг.

Ауторитет и кредибилитет Сима Станковића, допринос који је дао развоју Фоче остаће забиљежени као важност у историји града, поручено је са промоције.

Приход од продатих књига са промоције предвиђен је за куповину инвалидских колица за Ивану Лечић. Прикупљено је 1.660 КМ

Новинар: Радио Фоча


SHARE: